GELEI VAN WITTE DRUIVEN
- Nathalie - Cooking Stories
- 11 aug
- 1 minuten om te lezen
Ingrediënten
voor 2 potjes
· 400 g witte druiven
· +/- 300 g geleisuiker ( zie verder in bereiding)
Bereiding
Doe 1 liter water in de mengbeker. Plaats het stoommandje met daarin een potje voor het opvangen van het sap.
Doe de witte druiven in de stoomschaal. Stoom 15 minuten/snel 1:
TM5 en TM6: stel varoma temperatuur in.
TM7: activeer de stoomfunctie en stel tijd in.
Giet het opgevangen sap over in een kan. Let op: potje is heel warm.
Plaats het potje terug in het stoommandje en stoom verder. Stel opnieuw 15 minuten in.
Herhaal zoals hierboven. Eventueel, opnieuw stomen als de druiven nog sap bevatten.
Verwijder het stoommandje, giet de beker leeg.
Weeg het opgevangen sap en doe evenveel geleisuiker bij het druivensap. ( Ik had 300 g sap uit de druiven). Kook 20 min./120 °C/snel 1. Zonder bekerdop ( TM7), met spatdeksel ( TM6) of stoommandje ( TM5 /TM6).
Doe de stollingstest: leg 1 kl gelei op een gekoeld bordje. controleer na 10 à 15 sec. de consistentie. Te vloeibaar, kook de gelei dan nog enkele minuten en test opnieuw.
Giet de gelei in steriele potten. Bewaar koel.
Gebruik de gelei als broodbeleg, als zoetmiddel ( i.p.v. honing, siroop) of meng met noten en serveer bij kaas.



Opmerkingen